Citromos moelleux lemon-curd "szívvel"- tényleg ez a neve

2010-03-31

sponsored links



Nagyon szeretem a citromos édességeket. Fagylaltból is ez az egyik kedvencem-különösen, ha rengeteg reszelt citromhéj van benne. A csokoládés moelleux után itt az újabb kísérlet, ezúttal citrommal. Könnyû citromos tészta- ez nem túl édes, lemon curd-szerû belsõ "szívvel"-ami megadja a nagyon-nagyon citromos ízt. Ha jól sikerül, akkor a belsõ szív folyékony marad és öntetként beborítja a tésztát.

A Moelleux et fondants címû Hachette kiadvány alapján

Hozzávalók ( 6 személyre)

A tésztához

100 gramm olvasztott vaj és még 15 gramm a formák kikenéséhez
2 tojás
60g mandulapor
120 gramm porcukor
120 gramm liszt és még 20 gramm a formák lisztezéséhez
fél zacskó sütõpor
1 citrom héja lereszelve

A "szívhez"

20 gramm vaj
2 tojás
50 gramm kristálycukor
10 gramm Maizena ( kukoricakeményítõ)
2 citrom leve

Elõször a szívet készítjük el. Egy kislábosban takaréklángon felolvasztjuk a citromlében a cukrot. (én jobban szeretek vízfürdõvel dolgozni, mert nem ég le). Hozzáadjuk a Maizenával kikevert tojásokat és kicsit erõsebb lángon, folyamatosan keverve tovább fõzzük, körülbelül 5 percig. Krémes állagúnak kell lennie. Ezután levesszük a tûzrõl és belekeverjük a vajat. Kihûtjük és jégkockatartóba töltjük-6 kockát kell kapnunk. Legalább 3 órára a fagyasztóba tesszük.

A desszertnek kb. 10 percet kell sülnie a 200 fokra elõmelegített sütõben és utána azonnal tálalni kell. Ennek megfelelõen elõször kapcsoljuk be a sütõt, majd készítsük el a tésztát. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd adjuk hozzá a vajat, azután a sütõporral elkevert lisztet. Vajazzuk ki és liszttel szórjuk meg a kis felfújtformákat. Tegyünk egy kis tésztát a formák aljára, majd helyezzünk beléjük egy-egy megfagyasztott lemon-curd kockát. Kanalazzuk rájuk a maradék tésztát és tegyük õket 10 percre a sütõbe.

Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s